Прага и замъците на Чехия 23.05

МАЙСКИТЕ ЦВЕТОВЕ НА ПРАГА И ЗАМЪЦИТЕ НА ЧЕХИЯ
самолетна екскурзия с обслужване на български език

Дати: 23.май - 27.май 2020
5 дни/ 4 нощувки

Прага е архитектурен шедьовър, неповторимо съчетание на стилове от различни периоди - барок, рококо, романтизъм, кубизъм, готика..потопете се в магията на миналото, в реставрираните и запазени завинаги архитектурни шедьоври, в които местните хора вплитат умело своята съвременност. Този град, творение на природата и на човешкия гений, предизвиква възторг и оставя дълбока следа в паметта и сърцето на всеки, докоснал се до неговата архитектура, старинни улици и църкви, до музеите, дворците и богатите съкровища, до неговите жители, отнасящи се с преклонение към огромното културно-историческо наследство.

Програма:

ДЕН 1
София – Прага
Среща на летище София, Терминал 2, в 12:50 ч. Отпътуване за Прага с директен полет на България Ер. Трансфер до хотела (около 30 минути). Информационна среща и настаняване.
"В СЪРЦЕТО НА СТАРА ПРАГА" - туристическа програма с местен екскурзовод на български език (включена в цената; Продължителност: около 2 часа): Вацлавския площад с Националния музей от началото на 19-ти век и паметника на Св. Вацлав - покровителя на Прага, "Златния кръст" - на мястото на бившия ров, днес - своеобразен вход към чаровните тесни улички на Стара Прага; Ставовския театър, в който през 1787 г. се състои премиерата на "Дон Джовани", дирижирана от самия Моцарт и Стария пазар от 1232 г.; Староместкия площад с църквата „Дева Мария пред Тин” и "Свети Николай", монумента на Ян Хус, двореца Кински - филиал на националната галерия и Старото кметство с кулата Орлой и приказния астрономически часовник, поставен тук през 1410 г. от чешкия майстор Хануш, който бил ослепен, за да не може да създаде такова чудо на никое друго място по света; Карловия мост от 14-ти век - една от най-големите забележителности на Прага и други.
Свободно време или
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: ВЕЧЕРЯ В ИСТОРИЧЕСКИЯ РЕСТОРАНТ "U FLEKU" с тристепенно меню от традиционната чешка кухня (бехеровка, предястие, основно ястие с месо, десерт и нaпитка по избор).
Свободно време. Нощувка.


ДЕН 2
Прага

Закуска. Свободно време.

*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: "ВЕЛИЧИЕТО НА ПРАЖКИЯ ЗАМЪК" - пешеходен тур с екскурзовод на български език (включва входни такси за катедралата "Св. Вит", Стария кралски дворец, църквата "Св. Георги" и Златната уличка с кулата "Далиборка"; ползва се градски транспорт; Продължителност: около 3 часа): Пражкият замък се намира на западния бряг на река Вълтава и в продължение на векове преплита съдби на князе, императори, крале, висши духовници и президенти. Заедно ще се разходим из трите двора на комплекса и ще разгледаме катедралата Св. Вит, базиликата Св. Георги, Стария кралски дворец с Владиславската зала и Златната уличка. Готическата катедрала Св. Вит е разположена в третия двор на замъка и е най-важната църква на Прага. Строена е в продължение на почти 6 века. Специалният вход за вътрешната част на катедралата ще ни даде достъп до културни съкровища, създадени от времето на готическата епоха до наши дни - венец от параклиси, всеки от които - произведение на изкуството, ценни мозайки и витражи - един от които дело на Алфонс Муха, величествената сребърна гробница на големия чешки светец Ян от Непомук, параклиса на Св. Вацлав със стенописи и пана, изработени от скъпоценни камъни; Ще посетим Стария кралски дворец с Владиславската зала от края на 15-ти век - мястото, където днес президентът полага президентската си клетва и обявява важни за страната решения; Базиликата Св. Георги е най-добре запазената романска църква от 10-ти век и в нея се намират мощите на първата чешка светица Св. Людмила, приела от Св. Методи християнството и започнала разпространението му в Чехия; И накрая ще се разходим из Златната уличка - едно от най-колоритните и живописни места на Прага, свързвани най-вече с легендите за алхимиците от времето на император Рудолф II. Зад ниските прагове на къщичките с кукленски размери и пъстри фасади ще ни посрещнат миниатюрни галерии, книжарници, сувенирни магазини и етнографски музеи със стаички на занаятчии - шивачи, златари, гледачки и алхимици, живяли тук през Средновековието. А когато напуснем Пражката крепост, пред нас ще се открие величествената панорамна гледка към цяла Прага.

*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: РАЗХОДКА С КОРАБЧЕ ПО РЕКА ВЪЛТАВА (1 час; може да се осъществи и в някой от другите дни от програмата, в зависимост от заявките за екскурзии)

*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: "КУТНА ХОРА-МАГИЯТА НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО" - от 14,30 ч.; автобусна екскурзия с  екскурзовод на български език (около 5 ч.). Разположен на 60 км. от Прага, градът е втори по значение в Бохемия след Прага. До края на ХIII век в него се добива една трета от среброто в Европа, а по-късно става той става и седалище на кралската власт. Заради прекрасните запазени сгради с типична готическа архитектура от Средновековието и специфичната спираща дъха панорама, Кутна Хора е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Екскурзията включва пешеходна разходка в историческия център на града - величествената готическа църква Св. Варвара (на място се заплаща входна такса) - оказала влияние върху архитектурата на цяла Централна Европа, Италианския двор - мястото, в което са сечени първите сребърни грошове, уникалната църква-костница в Седлец от 14 век (на място се заплаща входна такса), чийто внушителен интериор е направен от 40 000 човешки скелета.
Нощувка.


ДЕН 3
Прага – Дрезден/ Карлови Вари

Закуска.
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/:
"ДРЕЗДЕН И ТЕРАСАТА НА ГРАФ БРЮЛ" или "КАРЛОВИ ВАРИ - СПА СТОЛИЦАТА НА ЧЕХИЯ" (избира се една от двете екскурзии):

"Дрезден и терасата на граф Брюл" - целодневна автобусна екскурзия с екскурзовод на български език (Продължителност: около 8 часа): Дрезден се намира на 150 км. от Прага и е един от най-красивите градове на територията на Германия по поречието на река Елба, на левия бряг на която е разположен историческият център. Пешеходният тур включва панорамно разглеждане на обекти, разположени в Стария Град - операта на Дрезден "Semperoper", Дрезденския дворец, стената на Саксонските князе - изработена от 23 000 порцеланови плочки, Съкровищницата, църквите Хофкирхе и Фрауенкирхе, музея за модерно изкуство Албертинум, "терасата на граф Брюл", известна още като Балкона на Европа с прекрасна гледка към река Елба и старото параходно пристанище, бароковия дворец Цвингер с галерията на "Старите майстори" и други.
През свободно време по желание можете да посетите галерията Цвингер или музея за модерното изкуство Албертинум, да се изкачите на панорамния купол на църквата Фрауенкирхе или да се разходите по прочутата търговска улица "Прагер щрасе" - рай за любителите на шопинга и да опитате от вкусните немски вурстчета с най-различен вкус.
или
"Карлови Вари - спа столицата на Чехия" - целодневна автобусна екскурзия с екскурзовод на български език (Продължителност: около 7 часа): Курортът Карлови Вари е създаден през 14 век. Невероятната комбинация от лечебна вода, природа и старинна архитектура го превръща в любимо място на известни личности като руският цар Петър I, Франц Кафка, Казанова, Бетовен, Моцарт и много други. Градът е известен и с международния филмов фестивал „Кристалният глобус”, за който всяка година в града пристигат световноизвестни кинозвезди. Пешеходният тур включва панорамно разглеждане на обекти, разположени в центъра на града - елегантните улици с дизайнерски колонади, гейзера Вридло (ще имате възможност да опитате лековитата вода от специалните бърдучета), фестивалния хотел Термал, бароковата църква Мария Магдалена, чумната колона и историческите сгради по протежение на река Тепла, хотел Пуп и други.
През свободното време по желание можете да се изкачите до православната църква „Св. Петър и Павел” или до панорамната кула Диана с фуникуляр, да опитате традиционните вафлички "оплатки", "кралската" напитка „Бехеровка”, който се прави с прочутата минерална вода или да се насладите на чаша кафе в емблематичния хотел Пуп, в който са заснети сцени от филма "Казино роял" за Джеймс Бонд.

*По желание /с предварителна заявка и заплащане/:  Вечерен бутиков круиз по Вълтава с джаз концерт на живо (2,5 ч.)
Нощувка.

 

ДЕН 4
Прага – замъка Хлубока – Чешки Крумлов

Закуска.
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/:
"ПРИКАЗКИ ЗА ЗАМЪЦИ - ХЛУБОКА И ЧЕШКИ КРУМЛОВ" или "ФРАНЦ КАФКА И ИСТОРИИ ОТ КАФЕНЕТАТА НА ПРАГА"  (избира се една от двете екскурзии):

"Приказки за замъци - Хлубока и Чешки Крумлов" - целодневна автобусна екскурзия с екскурзовод на български език (Продължителност: около 9 часа): Чехия има безброй замъци, но нито един не може да се мери по „приказност” с Хлубока. Това е замъкът, в който са снимани редица приказки, замъкът на чешките филмови принцеси. Построен през 13-ти век в английски готически стил, той често сменя господарите си през вековете, а днес представлява впечатляващ калейдоскоп от различни стилове – готика, ренесанс, барок и романтизъм. Обиколката в замъка се осъществява с музеен гид. Стълбище с пищна дърворезба се открива още в предверието на замъка, а интериорът в различните салони, които ще посетим, е още по-богат - красиви полилеи и прозорци с орнаменти от късния Ренесанс, забележителни живописни платна, колекции от порцеланови изделия и мебели, великолепни изрисувани тавани, както и редица интересни предмети от бита като златната шейна, или едни от първите модели за телефон и прахосмукачка.
Чешки Крумлов е името, както на красивия град, разположен между живописните извивки на река Вълтава в южна Чехия, така и на втория по големина замък в Чехия, включен в листата за Световно културно наследство на ЮНЕСКО.  Пешеходният тур започва в подножието на най-голямата забележителност – замъка, който е бил седалище на управляващите благородни фамилии, а прекрасните лъкатушещи улички ще ни очароват със запазения си средновековен облик. Зад ренесансовите и барокови цветни фасади днес се помещават занаятчийски дюкянчета, китни ресторанти и най-различни музеи и арт галерии. В сърцето на Стария Град ще стигнем до колоритния централен площад, обрамчен от къщи, свързани една с друга с пъстри аркади. Ще разгледаме и готическата църква „Св. Вит”, чието стрителство започва още през 13-ти век.
През свободното време по желание можете да се изкачите на 55-метровата кръгла кула в ренесансов стил, украсена с астрологични и алхимични знаци (емблема на града) или да посетите някое от местните ресторантчета, за да опитате прочутия специалитет - традиционното ястие с шаран.

или

„Истории от кафенетата на Прага“ - пешеходна екскурзия с включено посещение на музея на Франц Кафка с местен екскурзовод на български език (Продължителност: около 3 часа):
В самото сърце на историческия квартал "Мала Страна", под Карловия мост, се намира най-тясната уличка (със светофар за пешеходци!), а непосредствено до нея е разположен и един от най-интересните интерактивни музеи, представящ магичното въздействие на Прага върху творчеството и личността на прочутия писател Франц Кафка, роден през 1883 година. Впечатляващи аудио-визуални инсталации, тесни лабиринти с автентични ръкописи и филмови кадри са различният поглед към града, който ще ни "заведе" до края на 19 век и началото на 20 век в Прага. Това са и годините на разцвет на кафе културата. Ще се разходим из тайните кътчета на Стара Прага, които пазят спомени за именити писатели, художници, философи и интелектуалци, ще си говорим за прочутите кафенета и ще изпием по чаша ароматно кафе в едно от тях. Ще ви "срещнем" и с още забележителни личности, с които Прага е преплела своята история - Моцарт, Сметана, Дворжак, Чайковски и много други.

Нощувка. 


ДЕН 5
Прага – София

Закуска. Освобождаване на стаите. Свободно време.
Среща пред хотела за трансфер до летището. Директен полет от Прага за София, пристига на летище София в 14:50 ч.

 

Забележки:
Възможни са размествания в дните от програмата с цел оптимизация и съобразно заявките.

Вечерният джаз круиз и дневният круиз по Вълтава можем да предложим за всеки ден от престоя - ако искате да направим резервация за ден, различен от посочения в програмата, моля да се свържете се с наш служител и да заявите желанието си.

Абонирай се за нюзлетър

Please enable the javascript to submit this form

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36/Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information