Самолетна екскурзия до Прага

ПРЕДКОЛЕДНА ЗЛАТНА ПРАГА

Самолетна екскурзия

Дата: 09.12.-12.12.2021
4 дни/ 3 нощувки

Прага засиява по Коледа. Оживени и блестящи, коледните базари превръщат града в магична приказка. В дървените къщички се продават ръчно изработени изделия, посетителите могат да наблюдават как се приготвя традиционния чешки сладкиш „Trdelnik”, да опитат месните деликатеси, наливна чешка бира, ароматно греяно вино или медовина. Огромното коледно дърво, което всяка година пристига от планината Krkonose в северна Чехия създава ефектна атмосфера на Староместкия площад - на фона на емблематичната готическа фасада на Тинската катедрала. Коледни песни на улични музиканти и танцьори в традиционни костюми радват жители и гости на Прага от ранния следобяд до късна вечер.
Екскурзията предлага възможност да се посетят и едни от най-старите коледни базари в Европа, намиращи се в германския град Дрезден: Dresdner Striezelmarkt, разположен на централния бароков площад Altmarkt, е най-известният от тях и през 2021 г. година се навършват 587 години от откриването му. Средновековният коледен базар Drezdner Stallhof е част от дворцовия комплекс в центъра на Дрезден. Тук майстори-занаятчии, облечени в средновековни одежди, предлагат на посетителите ръчно изработени продукти - сувенири и лакомства, изполвайки материали и уреди от късното средновековие. Мотото на романтичното място, служило за провеждане на рицарски турнири от края на 16-ти век, е: „Добрите подаръци идват от сърцето. И от ръцете.“
Потопете се в магията......


Акценти:

•  Уикенд пътуване до Прага (от четвъртък до неделя);
•  Бърз и удобен директен полет до Прага на България Ер до Прага (~1 ч. 40 мин.);
•  Удобство за багажа - самолетният билет включва както ръчен багаж, така и чекиран багаж;
•  Удобна локация - удобен пешеходен достъп от хотела до всички забележителности на Прага;
•  Опитен водач на разположение на туристите - полезна информация, упътвания, грижа за всички детайли;
•  Най-добрите екскурзоводи на български език в Прага - истински запомнящо се пътешествие - история, култура, съвремие;
•  Допълнителна доза коледна настроение - автобусна екскурзия до Дрезден и най-стария коледен базар (разстоянието от Прага до Дрезден е само 150 км.);

ПРОГРАМА "ПРЕДКОЛЕДНА ПРАГА":

Първи ден (09.12.2021):

Среща на летище София и отпътуване за Прага с директен полет на България Ер в 10:20 ч. Трансфер до хотела и настаняване.
Информационна среща и начало на туристическа програма "В СЪРЦЕТО НА СТАРИЯ ГРАД" - включва разходка до Вацлавския площад и тесните романтични улички на Стария Град, които ще ни изведат до централния Староместки площад с емблематичните исторически сгради в различни архитектурни стилове - готическата катедрала „Дева Мария пред Тин”, бароковата църква „Свети Николай”, двореца Кински в стил рококо, Къщата при каменната камбана в романски стил, Староместкото кметство и др. Светлините на огромното Коледно дърво и пищната коледна украса превръщат мястото във вълшебна приказна сцена, а неповторимата атмосфера се допълва от коледните мелодии на уличните музиканти. Разходката ще приключи пред кулата на най-стария работещ астрономически часовник в света от 1410 г. - емблемата на Прага, за да видим „разходката на Апостолите”.

*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: КРУИЗ ПО ВЪЛТАВА (Продължителност 1 час).
Нощувка.


Втори ден (10.12.2021):

Закуска.
Туристическа програма "ОТ ПРАЖКАТА КРЕПОСТ ДО СТАРИЯ ГРАД" с местен екскурзовод на български език (Включена в цената; Продължителност: около 3 часа; Ползва се градски транспорт): трите двора на най-важния символ на Бохемия - Пражката крепост, служела за резиденция на князе и крале (днес - седалище на Президента на Чехия), готическата катедрала "Свети Вит" с витражите от цветно стъкло, един от които - дело на прочутия майстор на сецесиона Алфонс Муха, Храдчанския площад, Архиепископския дворец, двореца Щернберг - с шедьоврите на Роден, Пикасо, Тициан, Тинторето и много други майстори, панорамната площадка пред двореца, откъдето се открива невероятна гледка към цяла Прага. Обиколката ще продължи по улица Нерудова към Малостранския площад и величествения бароков храм Св. Николай. Романтичните малострански улички с много заведения и магазини ще ни отведат до Малтийския площад, църквата на Малтийските рицари, цветната стена на Джон Ленън, Дяволския канал с мостчето на влюбените, обсипано с катинарчета и Карловия мост (XIV в.) - най-голямата забележителност на Прага - ще видим двете стражеви кули и уникалните скулптури, между които и тази на Кирил и Методий. Мостът е предпочитано място не само заради невероятната панорамна гледка към Мала страна и река Вълтава, но и заради неповторима творческа атмосфера, която създават местните художници и музиканти.
Карловият мост и архитектурния комплекс Клементинум, където се намира най-красивата барокова библиотека на Прага, са предверие към романтиката на Стария Град, а тесните калдъръмени улички ще ни изведат до Староместкия площад.
Следобяд - свободно време в Прага с възможност за самостоятелно посещение на Националната галерия и музеите на Прага - на Сметана, Алфонс Муха, Франц Кафка и др. или

*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: "КАРЛОВИ ВАРИ - СПА СТОЛИЦАТА НА ЧЕХИЯ" - автобусна екскурзия с местен екскурзовод на български език. Елегантният курорт с над 600-годишна SPA традиция е разположен само на 130 км. от Прага, а пътят до него преминава през спиращите дъха пейзажи на областта Бохемия. Създаден през 14 век, Карлови Вари е любимо място на известни личности като руския цар Петър I, Франц Кафка, Казанова, Бетовен, Моцарт и много други. Градът е известен и с международния филмов фестивал „Кристалният глобус”, за който всяка година в града пристигат световноизвестни кинозвезди. Запазени старинни сгради с цветни фасади, елегантни кафенета с бароков интериор, както и изящните карловарски колонади, са разположени от двете страни на река Тепла, по протежение на която се намира елегантна пешеходна зона - по време на пешеходния тур ще разгледаме емблематичните дизайнерски колонади, гейзера Вридло и ще имате възможност да опитате лековитата вода от специалните традиционни бърдучета. Ще видим фестивалния хотел Термал, бароковата църква Мария Магдалена, чумната колона и историческите сгради по протежение на река Тепла. През свободното време можете да посетите православната църква „Св. Петър и Павел”, да опитате традиционните вафлички "оплатки", "кралската" напитка „Бехеровка”, която се прави с прочутата минерална вода или да се насладите на чаша кафе в емблематичния хотел Пуп, в който са заснети ключови сцени от филма "Казино Роял" за Джеймс Бонд.

Нощувка


Трети ден (11.12.2021):

Закуска.
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: "ДРЕЗДЕН И НАЙ-СТАРИТЕ КОЛЕДНИ БАЗАРИ"
Автобусна екскурзия
с местен екскурзовод на български език. /Продължителност: около 8 часа. Включва автобусен транспорт, пешеходен тур с местен екскурзовод на български език и свободно време за посещение на музеи, шопинг или разходка из коледните базари/.
Дрезден е разположен живописно по поречието на река Елба и се намира само на 150 км. от Прага. Счита се за един от най-красивите градове на Германия и заради невероятните си панорамни гледки е известен още и като "Флоренция на Елба". Куполът на забележителната църква Фрауенкирхе оформя силуета на града заедно с останалите постройки, разположени в старата му част - бароковия дворец Цвингер, Операта, Дрезденския дворец, Съкровищницата, стената на Саксонските князе и църквата Хофкирхе, които ще разгледаме по време на пешеходния тур.
През свободното време можете да посетите световноизвестните музеи на Дрезден или да се разходите из най-старите коледните базари.
Според стриктно водената от германците статистика, през 2019 г. ще се проведе точно 585-рия коледен базар в град Дрезден - Striezelmarkt, разположен на централния бароков площад Алтмаркт, където се издига и най-високата коледна пирамида в света (въртележка с височина 14 метра). В цветните павилиончета се предлагат различни вкусотии по традиционни саксонски рецепти, включително и легендарният дрезденски сладкиш щолен. Коледната атмосфера се допълва от изпълненията на коледни песни, от занаятчийските работилници и от уханието на печени бадеми, кестени и ароматното греяно вино. Средновековният коледен базар Drezdner Stallhof пък е част от дворцовия комплекс в центъра на града. Романтичното място, служило за провеждане на рицарски турнири от края на 16-ти век, ще ви срещне с майстори-занаятчии, облечени в средновековни одежди, които предлагат на посетителите домашна храна и ръчно изработени продукти, използвайки автентични материали и уреди от късното средновековие. 
Нощувка.

Четвърти ден (12.12.2021):

Закуска.
Свободно време в Прага или
По желание /с предварителна заявка и заплащане/ -  "ИСТОРИИ ЗА ПРАГА В МУЗЕЯ НА ФРАНЦ КАФКА" с местен екскурзовод на български език (Продължителност: около 1,5 ч.):
В самото сърце на историческия квартал "Мала Страна", под Карловия мост, се намира най-тясната уличка (със светофар за пешеходци!), а непосредствено до нея е разположен и един от най-интересните интерактивни музеи, представящ магичното въздействие на Прага върху творчеството и личността на прочутия писател Франц Кафка, роден през 1883 година. Впечатляващи аудио-визуални инсталации, тесни лабиринти с автентични ръкописи и филмови кадри са различният поглед към града, който ще ни "заведе" до края на 19 век и началото на 20 век в Прага. Ще ви разкажем за именити писатели, художници, философи и интелектуалци и за тайните кътчета на Стара Прага, преплели се с живота и творчеството им.

Среща за трансфер от хотела до летището. Отпътуване с директен полет на България Ер за София в 16:25 ч.

Възможни са размествания в дните от програмата с цел оптимизация и съобразно заявките.
*Круизът по Вълтава може да се проведе и в различен от посочения в програмата ден.

Полетно разписание:
FB 301 09DEC SOFPRG 10:20 11:15
FB 302 12DEC PRGSOF 16:25 19:15
Възможни са промени

 

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ВЛИЗАНЕ В ЧЕХИЯ COVID-19

Считано от 09.04.2022 г., отпадат всички ограничения при влизане от България в Чехия във връзка COVID-19. 
Считано от 13.04.2022 г., отпадат всички ограничения при влизане в България от Чехия във връзка COVID-19.
Информацията е актуална към 13.04.2022. 

 

Абонирай се за нюзлетър

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36 Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

joomla social media module

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information